Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume


Anul Nou, pe meridianele globului, este sărbătorit diferit, atât ca obiceiuri, cât şi ca perioadă. Însă, oricare ar fi tradiţiile, majoritatea oamenilor intră în noul an cu acelaşi sentiment — de speranţă pentru un an mai bogat şi mai norocos, în care ne promitem să fim mai buni şi să realizăm cât mai multe. Cât priveşte data când îşi intră în atribuţii noul an, ea este diversă.


În Alaska, trecerea în noul an este marcată prin datini legate de noroc. Astfel, este de bun augur ca primul oaspete să fie un bărbat. Iar mâncarea “norocoasă”, în noaptea de Revelion, este… fasolea.



În Panama, oamenii obişnuiesc de Revelion să ardă nişte păpuşi ce reprezintă diverse persoane celebre, politicieni, oameni de afaceri, artişti cunoscuţi. Se consideră că prin ardere sunt alungate spiritele rele şi neşansa. Obiceiul este practicat şi în Ecuador, unde localnicii fac parte sperietori de ciori, umplute cu ziare şi bucăţi de lemn, cărora le dau foc în nopatea dintre ani.

În Mexic,gazdele obişnuiesc să îşi distreze oaspeţii cu diverse jocuri. Spre exempli, oamenii îşi scriu pe foi de hârtie faptele bune, dar şi cele rele din anul încheiat, iar  la miezul nopţii aruncă listele în foc.

În Puerto Rico, oamenii aruncă găleţi cu apă pe geam pentru a-şi “curăţa”  casele de tot ce a fost rău în anul încheiat.

Brazilia se remarcă prin obiceiul oamenilor de a se scunfunda de şapte ori în apele oceanului şi a arunca flori în apă. Se spune că cel care practică acest ritual va fi sănătos tot anul, iar dacă porţi haine albe în seara de Revelion te vei bucura de un an liniştit şi norocos.

 Festivităţile de Anul Nou de la Sydney sunt printre cele mai impresionante din lume. Instalaţia de lumini montată pe podul portului Sydney oferă un spectacol unic datorită celor peste 80000 de beculeţe care fac ca puntea arcuită de pe râul Parramatta să lumineze la 16 kilometri distanţă.

Оставьте комментарий