Chișinăul citește — 2016În anul 2016,  în cadrul Programului  de lectură ”Chișinăul citește”  vă propunemspre lectură următoarele cărți: 


Goma, Paul. Arta refugii: O copilărie transilvană / Paul Goma.- Chișinău: Cartier, 2015.- 400 p.

Paul Goma, scriitor postbelic, născut în Basarabia, actualmente locuiește la Paris, în opera sa Arta refugii reflectă drama unui copil basarabean refugiat după cel de-al doilea război mondial și despre o copilărie zguduitoare și tristă. Romanul Arta Refugii : o copilărie transilvană a fost scris la Paris, între anii 1985 şi 1988 şi constituie cel de-al doilea volum din cele cinci romane autobiografice. Romanul  Arta Refugii, este scris cu o intensitate dureroasă și  prezintă toate gândurile şi trăirile interioare ale copilului care nu se regăseşte în propria ţară. Romanul este asemeni unui drum de iniţiere în ceea ce va deveni viaţa pentru personajul principal, şi, de-a lungul lui, trăieşte o multitudine de experienţe ce marchează trecerea lui de la copilărie la adolescenţă.


Corobca, Liliana. Kinderland / Liliana Corobca.- București, 2015.
180 p. 
Liliana Corobca este cunoscută pentru activitatea ei literară, fiind un autor prolific, unele dintre romane fiind cărți premiate și bestsellere. Romanul Kinderlandabordează o temă de actualitate pentru multe ţări din Europa de Est: copiii rămaşi singuri după plecarea părinţilor la muncă în Occident. În romanul Kinderland se povestește despre copiii lăsați de părinți, care au plecat la muncă în străinătate după ”bani lungi”, despre țara copiilor maturi, despre cruzime și tandrețe, despre durere și mângâiere, disperare și speranță. Universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii și bătrâni, este văzut  din perspectiva unei fetițe de 12 ani.


Metleaeva, Miroslava. Când părinții nu-s acasă / Miroslava Metleaeva. – Ch., 2015.- 76 p
Miroslava Metleaeva este poetă, prozatoare, eseistă și traducătoare. Cartea Când părinţii nu-s acasă răspunde la o serie de întrebări ale copiilor despre organizarea și petrecerea timpului liber în lipsa tehnologiilor moderne. În cartea Când părinţii nu-s acasă, autoarea descrie copilăria copiilor ei din anii 80, ce viaţă au avut ei fără Internet, cu ce se ocupau copii din anii 80 de cei din prezent, întâmplările copiilor când părinţii erau la serviciu sau în deplasări ş.a.

Lectură plăcută! 
Реклама

Один ответ на “Chișinăul citește — 2016

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s