Fitzgerald, F. Scott. Visuri de Iarnă și alte povestiriemely henry
«Talentul său era la fel de natural ca desenele imprimate de pulbere pe aripile unui fluture. Într-o vreme, nu-şi dădea seama de acest lucru mai mult decât fluturele şi n-a prins de veste când desenul a fost şters ori distrus. Mai târziu, a devenit conştient de aripile-i rănite şi de alcătuirea lor; atunci a învăţat să gândească, dar n-a mai putut zbura, fiindcă pierduse pasiunea pentru zbor şi nu-i mai rămăsese decât amintirea vremurilor când zbura fără efort.»
Ernest Hemingway
Pelevin, Viktor. Omon ra
Pe vremuri, băieții voiau să devină cosmonauți, să navigheze cu racheta printre stele. Nici personajul nostru , al cărui nume trimite la zeul egiptean Amon, nu face excepție. Băiatul crescut în spiritul propagandei sovietece simte misterioasa chemare a zborului spre infinit din momentul în care vede un afiș cu cosmonaut. Dar visurile nu ne aparțin – cel puțin, nu într-o societate totalitară. Odată admis în programul spațial, Omon Krivomazov află că visul său are un preț: sacrificarea propriei vieți.
Diaconu, Gelu. Sebastian
Sunt două romaneîn această carte. Un roman despre infernul legionar al anilor ’30, avându-l în centru pe Sebastian, cu iubirea lui pentru Leny Caler, prieteniile lui cu Eliade, Camil, Nae etc.; și un roman despre infernul neocomunist al anilor ’90, cu o serie de personaje bine trasate și atașante care repetă, în noul context istoric, destinele marilor lor modele interbelice.
Sarah, Lark. Cantecul maorilor
O saga de familie plină de culoare în minunatele ţinuturi din Noua Zeelandă. Noua Zeelandă, 1893: William Martyn este un bărbat mult mai cultivat şi mai elegant decât oamenii care ajung în mod obişnuit în căutare de aur la Queenstown. Nici nu e de mirare, căci Will este fiul unor nobili irlandezi. Temperamentala Elaine se îndrăgosteşte de el, iar el pare să-i împărtăşească sentimentele. Însă deodată soseşte în vizită Kura-Maro-Tini, verişoara lui Elaine, care e pe jumătate maori şi a cărei frumuseţe şi libertinism îl cuceresc definitiv pe William.
Foer, Jonathan Safran. Extrem de tare si incredibil de aproape
Oskar Schell este inventator, astronom amator, designer de bijuterii, entomolog amator, vegan (cu mici excepţii), pacifist, francofil, actor, colecţionar de monede, timbre, fluturi ş.a.m.d. La cei nouă ani ai săi, Oskar poate alege simultan un număr nelimitat de cariere. Moartea tatălui său în cadrul atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 e punctul în care imaginaţia extraordinară a băiatului se blochează ca un ac de picup.
Hosseini, Khaled. Splendida cetate a celor o mie de sori
Personajele principale ale cărţii “Splendida cetate a celor o mie de sori” sunt două femei extrem de diferite, provenind din familii aflate la mare distanţă pe un imaginar lanţ financiar şi cultural, dar pe care viaţa le aduce împreună. Măritate cu acelaşi nenorocit din Kabul, un cizmar mult mai bătrân, Mariam şi Laila vor transforma relaţia de rivalitate şi chiar duşmănie dintre ele într-o alianţă de prietenie cu un unic scop: supravieţuirea! Şi în faţa torturii (fizice şi psihice) la care sunt supuse de propriul soţ, şi în faţa războiului care nu-şi alege niciodată victimele.
Henry, Emily. Iubirea care a rupt lumea în două
Ultima vară a lui Natalie înainte să plece la facultate se dovedește a fi foarte ciudată.Când se pomenește cu ușa propriei case vopsită în roșu în loc de verde sau când se trezește pe un deal înconjurată de bizoni, în loc să fie în clădirea școlii, Natalie își dă seama că ceva nu e în ordine. Apoi mai sunt și vizitele nocturne ale entității pe care o numește Bunica. Ceea ce complică totul este apariția unui băiat misterios care face ca timpul să stea în loc: nu mai există nimic în afară de Beau și Natalie.
Lectură plăcută!